tiistai 3. marraskuuta 2009

Ruotsalaisia sanomalehtiä

Perjantain surffauksissa osuin sivulle Digitaliserade svenska dagstidningar. Testailin heti tutuilla sukunimillä ja löysin muun muassa oikealla näkyvän, Flachseniuksen teosta referoivan pikkujutun lehdestä Kalmar päiväyksellä 1908-04-01.

Kuten päiväyksestä näkyy naapurimaan digitointitoimintaa ei ole aloitettu vanhimmasta aineistosta. Mutta jotain on sentään 1700-luvultakin ja Niiniojan Seppo onnistui löytämään itselleen oleellisen vihkitiedon 12 tunnin sisään siitä, kun olin SukuForumille sivusta ilmoittanut.

Kaikki kiinnostus Suomeen ei ole Ruotsissa valtiolliseen eroamiseemme lakannut, Folkets röst on numerossaan 1854-03-25 julkaissut vuoden 1717 almanakan tietoja isonvihan kärsimyksistä Suomessa. Tämän löysin hakiessani erään paikkakunnan nimellä. Samaan hakuun osui myös esiäitini tekemä kuulutus, joka ei löytynyt sukunimellä, eli tuttuja haasteita koneluetussa aineistossa. Tulossivuilla on samantapaisia elementtejä kuin kotimaisessa palvelussammekin, mutta puuttuu hakutermin korostus, johon olen jo ehtinyt tottumaan. Toinen puuttuva hienosäätö on pdf-tiedoston nimi. Historiallisessa sanomalehtikirjastossa siihen saa automaattisesti lehdennimen ja päivämäärän, pitää tiedoston nimi itse muistaa muuttaa.

Ei kommentteja: