keskiviikko 9. syyskuuta 2009

Punaista verta

Amerikkalainen sukututkimusbloggaaja The Genealogue eli Christopher Dunham otsikoi tekstinsä eilen "My Blood Runs Red". Hän oli internethaulla päätynyt keskelle Arkistolaitoksen Sotaturma-tietokantaa, josta löytyi hänen isoäitinsä isoisän tiedot. Tämä kuoli Suomenlinnan vankileirillä 2.7.1918. Hakuun osui varmaan myös lista Santahaminassa ja Iso-Mjölössä haudatuista, joka toivottavasti on linkitetty myös jonnekin Arkistolaitoksen sivuilla.

Yhdysvaltojen tämänhetkistä poliittista keskustelua sivuten Chris totesi olevansa ylpeä siitä, että esi-isä kuoli yleisen terveydenhuollon puolesta. Mikä kuullosti korvaani hieman kevyeltä heitolta. Mutta rakentavampi reaktio kuin lähteä kauhistelemaan tapahtumia tai syyttämään vastapuolta?

Kommentoin kirjoitukseen kertoen Työväen keskusmuseon sivuilta löytyvästä muistomerkkiselvityksestä. Ottaen huomioon, että Sotaturma-tietokanta saa olla vapaassa internetissä (mistä kiitos, ei tarvetta muutokseen!) en ymmärrä miksi näistä muistomerkkien kuvista piti hämärtää nimien luettavuus. Samaa kivien kumartelua kuin hautakivien kuvien panttaus?

(Yleisradion Elävässä arkistossa ohjelmanpätkiä Verisestä veljessodasta.)

Ei kommentteja: