keskiviikko 16. syyskuuta 2009

Kaksi sananlaskua seurauksineen

SKS:n kansanrunousarkiston materiaalissa sananlaskuista ei ole pulaa. Kauvatsalaista materiaalia selatessa ohitin ne ensin reippaasti, mutta kun silmiin osui joku erikoisempi pakitin ja luin lyseota käyneen H. E. Rutunan vuosiin 1889-91 ajoittuvat keräystulokset. Ehdottomat lempparit (joihin pyysin julkaisuluvan, katso aikaisemmat viestit KRA:sta) kuuluvat

"Ei yks' ijankaikkinen ole", sano muurari, kon korsteini uutena kaatu.

"Tuuma ja tikki, jollei pidä niin menköön rikki" sanoi räätäli.
Nämä johtotähtinäni työnsin Flachsenius-käsikirjoituksen julkaisuputkeen maanantaiaamuna ja tänään se on jo "kustantajan" verkkosivuilta tilattavissa - linkki vasemmassa marginaalissa. Itse en valmista kirjaa ole siis vielä nähnyt.

BoD tarjosi saman ongelman kuin edelliselläkin kerralla eli kuvien laatu kärsi siirrosmuunnoksessa reippaasti. Muodostaa yleisemmän ongelman siinä mielessä, että osa yskintää aiheuttaneista kuvista oli (jälleen) verkkoon digitoitujen karttojen osia. Eli kuvausta esim. KA:n digitaaliarkistossa ei ole tehty sillä tarkkuudella, että osittaissuurennoksia voisi täysipainoisesti hyödyntää. Jos (lähi)tulevaisuudessa karttojen käyttöä rajoitetaan sillä perusteella, että ne on digitoitu niin tutkimus- ja kuvitusmahdollisuudet heikkenevät eivätkä parane.

Alla yksi heikkolaatuisuudesta syytetty kartan osa. Koko kartta löytyi Jyväskylän yliopiston historiallisten karttojen kokoelmasta, joka kasvaa huimaa vauhtia.


Ei kommentteja: