sunnuntai 2. elokuuta 2009

Kalastettua

Aamulehti uutisoi heinäkuun alussa kantauralin sanoista: inajppi (anoppi), weti (vesi), cecä (setä), ämä (äiti), jänti (jänne) ja lomi (lumi). "Kielihistorioitsija, professori Tapani Lehtisen mukaan sanat kertovat yhteiskunnasta, jossa kielenpuhujat elivät.""Sukulaisnimikkeiden suuri määrä perustuu Lehtisen mukaan suurperheyhteiskuntaan. - Elettiin yhtenä suurperheenä, johon kuului setiä, tätiä ja isovanhempia. Sukulaisilla oli tärkeä asema yhteiskunnassa."

Helsingin yliopiston Tutkimusretkellä-blogissa raportoitiin kesäkuussa Espoon Mankbyn kaivauksista: Espoon pieni Pompeji, Kahdeksan taloa, Kannon kaatajat, Saviastian palasia kahden vuosituhannen takaa, Lasipikareita ja muita hämmentäviä tuontitavaroita, Aamu rikospaikalla .

Katleenalta löytyi loistava teksti Sukututkimus on suolesta. Minna puolestaan kertoo sukututkimuksestaan hieman. Jarkko Tontti oli käynyt sukutapaamisessa. Päivi päiväkävelyllä oli kirjoittanut naissukulaisistaan.

Markus Ylimaa miettinyt historiantutkimusta ja historiatietämystä.

Kirsi H. taas nykyajan luontosuhdetta.

Kirlahin yksi aihe oli Työn raskaan raatajat .

Ruukinmatruunan teksteistä heinäkuulta löytyi Haarniskainflaatio ja Paleontologiaa ja ihmisen historiaa.

Teologisen tiedekunnan kirjaston informaatikko Leo Näreaho nosti esiin saksalaisia aineistoja verkossa. Kansallisbiografian sivun kautta löytämäni Elektronische Allgemeine Deutsche Biographie on ollut itselleni avuksi.

Juha Vahe käsittelee turkulaisia museoita melko kryptisesti. Mutta 1930-luvun taloudellista tilannetta hän valoittaa hyvin.

You Tube tarjoaa englanniksi minuutin katsauksen Martti Lutheriin. Budjetti on ollut pieni sekä esiintyjien että puvustuksen osalta: Lutherilla lippis ja paavilla pipo. Minusta loistava ja toivoisin vain tietäväni oliko esiintyjä myös käsikirjoittaja.

Projektit ovat taas jumissa, kirjoitusautomaatti olisi kiva.

1 kommentti:

Katleena kirjoitti...

Kiitos kehuista! "Sukututkimus on suolesta" -postaus ei toistaiseksi ole saanut yhtään kriittistä palautetta, vaikka luulin sohaisseeni muurahaiskekoon. :)