tiistai 21. heinäkuuta 2009

Projektikatsaus


Pikkumimmi lehdestä Barnavännen.

Viikonloppuna ryhdistäydyin ja sain Tavarantasaajat Österholm ja Sutki -käsikirjoitusta hieman eteenpäin. Sutkista on nyt kaikki materiaali aukikirjoitettuna, mutta aukkoisena.

Österholmin osalta asiat menivät viime viikolla hyvään, mutta työlääseen suuntaan. Hiffasin nimittäin tilata senaatin oikeusosaston valitusaktit. Ja niissä oli oikeuspöytäkirjojen kopiot, joissa paljon kivoja yksityiskohtia. Ja luettavaa. Olin jo aikaisemmin keväällä (?) käynyt diaarit läpi, mutten ollut niistä tajunnut, että keisseissä oli jotain materiaalia. Diaarissa ei nimittäin ollut mitään selvää viitenumeroa. Mutta olen viime aikoina ryhtynyt niin tuttavalliseksi Kansallisarkiston päivystys-Villen kanssa, että ei ollut kynnystä mennä sinne asiasta kysymään ja saamaan tilausohjeita.

Flachsenius on ollut käsikirjoituksen osalta pysähdyksissä toukokuun lopusta. Järkyttävää, mutta tietokone muistanee asian paremmin kuin minä. Käsittelemättömän materiaalin pinoa on siis Turun reissulta asti. Sittemmin sain Loviisan reissulla idiksen hakea Johan Petter Flachsenin perukirjaa kadonneiden tyttärien jäljittämiseksi. Löytyi dokumentti ja yksi "ylimääräinen" aikuiseksi kasvanut tytär.

Gabriel Nikanderin Loviisan kaupungin historiakin tuli vihdoin avattua ja löysin sieltä kaupungin kartan 1750-luvulta. Tonttien haltijoiden nimet oli kirjoitettu tonttien kohdalle, joten hakeminen oli hieman kinkkistä, mutta löysin Johan Petterin hetken silmäilyn jälkeen. Onneksi tontilta, jota minulla ei ollut vaikeuksia sijoittaa nyky-Loviisaan. Se oli nimittäin sama kadunkulma kuin missä 1700-luvun markkinoita pidettiin! Ja "rouva Clayhills" asui kadun toisella puolella, joten todellakin ihmettelen miksei hän muistanut sukulaistani...

Ei kommentteja: