perjantai 31. heinäkuuta 2009

"The file is restricted"

En killaa! Jyväskylän yliopiston julkaisuarkistoon on lisätty paljon uusia karttoja, mutta ne eivät ole yleisesti tarjolla. Miksi ihmeessä ei? Ei pitäisi olla tekijänoikeuskysymyksiä, materiaali on vanhaa. Tuskin tulee serverille ylenmääräisesti trafiikkia vaikka "kaikki" kävisivät tiedostoja katsomassa. Ja tuskin kyseiset kartat kaipaavat ylimääräisiä käsiä käsittelemään alkuperäiskappaleita??

Nämä ainakin ovat jumissa:
Seurakuntakartat
Suomen sodan 1808-1809 kartat
Vesistökartat

Toivottavasti eivät saa päähänsä lukita Kalmbergin karttoja ja Yleiskarttaa.

Kansallisarkiston digitaaliarkistossa sotapäiväkirjat antavat viestin "Aineisto on katsottavissa vain arkistolaitoksen yksiköissä." Ei ymmärrä. Tieto ja tiedon sisältö pitäisi olla samaa riippumatta minkä tietokoneen ruudun kayutta sitä katsotaan? Mitä saavutetaan ylimääräisillä hankaluusasteilla? Se ettei kukaan voi lukea tekstejä kauempaa kuin 40 tuntia viikossa, eli jonkinlaista asiakassuojelua?

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En minäkään ymmärrä esim. tuota sotapäiväkirjojen rajoitusta. Katsottaisiinko, että niissä on jotain arkaluontoista informaatiota? Minusta arkistot ovat näissä asioissa joskus liiankin varovaisia.

Jyväskylän yliopiston kirjasto kirjoitti...

Hyvä Kaisa Kyläkoski,

Pahoittelut, että
JYX-julkaisuarkistoon kesän aikana lisätyt kartat eivät ole vielä avoimesti käytettävissä. Aineistojen julkaisuprosessi on vielä kesken. Karttakokoelmat avautuvat käyttöön myöhemmin syksyllä.

Laitamme arkiston karttakokoelmien etusivuille mainintaa, että aineistoja ei aivan vielä pääse käyttämään - tämä on työ, joka meidän olisi pitänyt hoitaa jo siinä vaiheessa, kun karttoja ja niiden kuvailutietoja vietiin JYXiin.

JYX-toimituksen puolesta,

Risto Heikkinen
Pääsuunnittelija, Jyväskylän yliopiston kirjasto

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Kiva kuulla, kiitos tiedosta!