tiistai 5. toukokuuta 2009

Kiikeri-Kaisa

Suomen naisyhdistyksen vuonna 1896 julkaisema kirja kertoo Katariina Peltolasta:
"s. 21.6.1804 Jalasjärvellä. Vanhemmat: Juho Peltola ja Juliana Tuomaantytär.
Kaisa osoitti jo lapsena suurta taipumusta lukemiseen ja sai ripille päästessään 1820 raamatun palkinnoksi. 1833 muutti hän vanhempiensa kuoltua Ilmajoelle, jossa hänellä oli hyvä ystävä, torpanvaimo Lena Korpikoskelta, jonka lapsia hän hoiti ja opetti lukemaan. Vähitellen otti hän vastaan muitakin oppilaita. ”Kiikeri-Kaisan” koulu tuli kuuluisaksi ja lapsia tulvasi sinne omasta ja naapuripitäjistä, niin että hänellä toisinaan oli 40:kin oppilasta. Kun kansanvalistuksen harrastuksesta tunnettu rovasti Karl Rudolf Forsman tuli Ilmajoelle 1852, huomasi hän, että se pieni metsäkylä, jolla ”Kiikeri-Kaisan” koulu oli, oli ainoana valokohtana muuten surkeaan tietämättömyyteen ja raakuuteen vajonneessa seurakunnassa. Kaisa oli hänelle myöskin suurena apuna, kun hän koetti edistää lukutaitoa, ja hänen välityksellään sai tämä hippakunnan piispalta kauniisiin kansiin nidotun raamatun palkinnoksi hänen väsymättömästä toiminnastaan. ”Kiikeri-Kaisan” koulu oli kaiketi olemassa noin 35 vuotta. Väsyneenä työstä ja vaivoista nukkui hän ikuiseen lepoon 30.6.1870. Moni ei ole niinkuin hän pannut parhaimman osan elämäänsä huonosti palkattuun, näennäisesti kiittämättömään työhön, jonka siunausta tuottavan merkityksen kuitenkin nyt jo kiitolliset pitäjäläiset ymmärtävät. "
Kaisa/Katarinan syntymätieto löytyy Jalasjärven kastettujen listasta oikealla päivämäärällä (Hiski). Isän sukunimenä on tosin tässä, kuten muidenkin perheen lasten kohdalla, Peltomäki. Johan ja Juliana näkyvät Peltomäen uudisviljelijöinä vuodesta 1797. Rippikirjassa annettujen syntymäaikojen perusteella Johan oli syntynyt Kauhajoella 25.11.1770 ja Juliana 27.1.1770. Sopiva avioliittokin löytyy Kauhajoelta 11.10.1795.

Matrikkelissa mainittu kuolintietoa ei Ilmajoen hautauslistassa silmiini erotu. Alla Ebaysta aikanaan kaapattuja postikorttikuvia Ilmajoelta.



1 kommentti:

Ilma kirjoitti...

Kiitos tästä! Todella kiinnostavaa!
Rovasti Forsmanin lapsilla oli kotiopettajana myöhempi kielitieteilijä Oskar Blomstedt, Jalasjärven lukkarin poika. Oskar Blomstedt ryhtyi hänkin pitämään koulua Ilmajoella muillekin kuin pappilan lapsille. Kiikeri-Kaisan koulu on selvästi varhaisempi, eikä yhtä tunnettu. Kiikeri on kylä Ilmajoella, sekä sukunimi.