keskiviikko 22. huhtikuuta 2009

Satava!

Tarkistelin Flachseniusten omistamia maatiloja. Jacobilla oli omistuksessaan Kaarinassa "Kaivois l. Greivilä". SAY:stä löytyi tietoja mallikkaasti. Siirryin Kaarinan pitäjän historiaan ja taloa ei näy missään.

Kokeilin Googlea ja eksyin Paatisten Kreivilään. Paikallishistoria paljasti, että kyse oli väärästä paikasta.

Palasin SAY:n pariin ja huomasin, että Kaivois kuului niittyjen jälkeen listattuun erikoisryhmään. Poimin muut nimet ylös ja aloin haravoida niitä. Muunsin nimen Artukais Artukaiseksi ja eksyin karttahakujen kautta Ruissalon pohjoispuolelle, joka ei tuntunut kuuluvat Kaarinaan.

"Ruonanperä"llä pääsin Uuteenkaupunkiin. "Höyt" alulla Kansalaisen karttapaikka poimi Turusta Höyttissrandvägenin, joka vei .... Satavaan. Saareen Kakskerran pohjoispuolella. Josta löytyi muistakin kaivattuja nimiä, mukaanlukien Kaivoinen.

Kaarinan pitäjän historian neljännessä osassa oli "kantatilojen" omistustietoja. Kakskerta oli mukana, mutta Satava ei. Miksiköhän? Suomen sukututkimusseuran seurakuntatietojen mukaan molemmat saaret kuuluivat Kaarinaan.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Satavan saari kuten Hirvensalo kuuluivat Maarian kirkkopitäjään, ja vain Kakskerran ja Kulhon saaret Kaarinan kirkkopitäjään. Vasta v. 1764 Kakskerran ja Satavan alueista muodostettiin Kakskerran saarnahuonekunta.

t. Harri Lintula