sunnuntai 12. huhtikuuta 2009

Laitumelle lehmiä ja linkkejä

Entisaikaan lehmät laitettiin laitumelle niin pian kuin pystyttiin. Nyt kun Etelä-Suomessa on (toistaiseksi) lumi sulanut ja itselläni parin viikon loma edessä, niin nappasin kuvitukseksi palan kansikuvaa kirjasta Lehmän lypsäminen, harjaaminen ja peseminen. Ohjeita käytäntöä varten.

Pääsiäinen on vielä käynnissä. Maijastina Kahlos kirjoitti viikko sitten palmusunnuntain tunnelmia ja linkitti perinnetietouteen SKS:n ja Helsingin kaupunginmuseon sivuilla.

Keskiaikakäsityöblogien kautta löytyi Langanlaskija, joka opiskelee tekstiilikonservaattoriksi ja bloggaa aiheesta.

Ensi viikolla aukeaa Postimuseossa näyttely PostScriptum kirjeiden kulttuurihistoriasta. Näyttelyyn on saatu kirjeitä mm. Kansalliskirjaston, Kansallisarkiston, Kuvataiteen keskusarkiston, Suomen kansallismuseon ja Suomalaisen Kirjallisuuden seuran kokoelmista. Ilmaiset päivät ja ohjelmatiedot löytää täältä.

Ruotsissa on avattu verkkosivu Sondera jolla voi yksinkertaisesti hakea yhtäaikaa heidän kansallisesta arkistokannastaan, kirjastokannoista ja media-arkistosta. Testailin paikannimillä ja sukunimillä. Tulos ei ollut huikaisevan hyödyllinen, mutta voin hyvin kuvitella hyötykäyttöä suomalaisten (historia)tutkijoiden "käsissä".

Suomen arkistojen laskevia käyttäjälukuja käsiteltiin Asiakirjahallinnan reunamerkinnöissä. Kuten kirjoittajakin, olisin utelias näkemään Arkistolaitoksen digitaaliarkiston käyttölukuja. Ja koska uteliaisuudellani ei pahemmin ole rajoja SSHY:n liikennelukujakin olisi kiva ihailla. Muuta statistiikkaahan yhdistys sivuillaan esitteleekin.

Agricolan palstan kautta tietoon tuli Matti Kujansuun vanhojen lehtikuvien kokoelma. Erityisesti "Kansallisarkistosta reprokuvattuja ilmailuhistoriallisia kuvia", Tarkemmin katsottuna kuvissa on merkintä "All rights reserved", mitä en oikein ymmärrä kun kyse on olemassaolevien kuvien kuvista.

Suomen Sukututkimusseuran internet-sivut muuttavat jatkuvasti muotoaan, mutta eivät edelleenkään viehätä silmääni. Entisenä jäsenenä oli ikävä havaita, että hakupiha on nyt rajattu vain jäsenille (?), mutta syy on hyvin ymmärrettävissä. Toivottavasti muistavat kertoa julkisuuteen, jos sisällössä tapahtuu laajenemista.


Julkisen puolen uutuus ovat blogit, jotka vielä alkuviikosta olivat "blokit". Kymmenestä ilmoitetusta kirjoittajasta kaksi Mattia ovat minulle vieraita, mutta kuusi hyvän päivän tuttavaksi laskettavaa on myös lähtenyt mukaan. Toistaiseksi parasta antia on Tiina Miettisen teksti sukutarinoista ja laista.

Ei kommentteja: