torstai 18. joulukuuta 2008

Digitoituja sukujulkaisuja

MAP-kirkko (mormoonit) Yhdysvalloissa ovat mikrofilmien lisäksi aloittaneet sukukirjojen ja paikallishistorioiden digitoimisen. Omissa kokoelmissaankin heillä on lähes miljoona kirjaa ja tarkoituksena on digitoida materiaalia myös muista kirjastoista (Yhdysvalloissa?). Äskettäin projekti sai valmiiksi 25 000:nnen kirjansa.

Hakua on helpointa käyttää laittamalla hakusana (esimerkiksi sukunimi tai paikkakunta) kenttään "Search All" ja rastittaa sen alta ruutu "Search full text for additional results". Kokeilin itse paikkakunnalla Veteli ja sain tulokseksi kirjan The Fox and Kortesmaki family history : the ascendants and descendants of Marvin Mathew Fox and Lilja Kortesmaki, Vol. 3 (tekijä Fox, Philip Marvin, 1942-) . Se oli kylläkin taitettu muotoon, josta alkuperäistä siirtolaista oli vaikea löytää. Kuortane-haku osui kirjaan The Iloranta and Soukka families in America (tekijä Alanko, May E. (May Elnore Ferguson), 1936-).

Näiden esimerkkien valossa voinee todeta, että sivustolta voi löytää jotain suomalaista tutkimusta hyödyttävää jo tänään ja kun digitointi etenee niin mahdollisuudet paranevat. (Haulla Finland tuli muuten 1182 tulosta - aika hyvin 25 000 kirjasta ?!)

Ei kommentteja: