perjantai 17. lokakuuta 2008

Eiliseltä

Istuin eilisen työrooliin liittyvässä koulutuksessa. Kouluttaja aloitti Google-löydöksellään, jota en muuten olisi koskaan katsonut. Se osui mielestäni hyvin sukututkimuksenkin maailmaan, jossa ammattilaisten ja harrastajien ero on toisinaan vähän vaikea löytää.

Eli mikä ero on (Hely Kalskan mukaan) asiantuntijalla ja kokeneella maallikolla? Asiantuntijuutta luonnehtii: ongelmien tunnistaminen ja täsmentäminen, reunaehtojen huomiointi, uusien toimintamallien kehittäminen, sekä menettelytapojen joustavuus ja tapauskohtainen perustelu. Maallikolle taas on ominaista: ongelmien yksioikoistaminen, suorat vastaukset, pitäytyminen opituissa käytännöissä sekä tiettyyn menettelytapaan nojautuminen yli tapausten.

Uutta pitäisi siis oppia. Kotimatkalla kävin hakemassa kirjastoon tulleet varaukset. Sain kaksi syksyn uutuutta, jotka ehdin illalla vain selailemaan. Unto Salon Ajan ammoisen oloista : Satakunnan ja naapurimaakuntien esihistoriaa vaikutti juuri siltä mitä kaipasin, esihistorian vaiheiden läpikäyntiä löytöjen valossa. Tosin Salo näytti tekevän runsaasti omia johtopäätöksiä, joten olisi kiva lukea jonkun asiantuntijan näkemys niiden mahdollisesta radikaalisuudesta. Mutta pääasia on, että Salon mukaan Telja (Kokemäen muinainen kauppapaikka) on selviö.

Vähemmän aikaa riitti Nils Erik Forsgårdin kirjallle September 1808, joka kyllä vaikutti mielenkiintoiselta. Kirjoitustyyli oli elävää ja sisältö monipuolista. Ei siis pelkkää sodankäyntiä vaan myös samanaikaista elämää Pohjanmaan kaupungeissa, pakolaisten kohtaloita Tukholmassa ja kuuluisuuksien vaikutusta Euroopassa. En välttämättä lue kannesta kanteen (vaikka ei sekään mikään suuri urakka olisi, kirjassa on 233 sivua), mutta varmasti tutustun muutamiin lukuihin kunnolla ja saan uusia ajatuksia.

Ei kommentteja: