torstai 18. syyskuuta 2008

Mitä teki piika Viipurissa?

Ote Viipurin kuvasta kirjassa Pehr Adolf Kruskopf: Finska vuer : tecknade efter naturen och lithographierade. 1837 (Helsingin yliopiston Helmi-tietokannasta)

Ulla Ijäksen gradu keväältä käsittelee työnjakoa Viipurissa 1820- ja 1830-luvuilla. Hän on erityisesti tarkastellut sukupuolten eroja, mutta tiivistelmän perusteella esitellyksi tulee myös eri yhteiskuntaluokkien ominaisuuksia.
Työt ja valta jakautuivat sosiaalisen aseman perusteella. Henkilökohtaisen taloudellisen edun nimissä viipurilaiset halusivat tehdä eroa itseään alempana yhteiskunnallisessa hierarkiassa oleviin. Maaorjat halusivat olla piikoja ja renkejä, rengit ja piiat halusivat työmiehiksi ja näiden vaimoiksi omaan tupaan, työmiesten lapset pyrkivät parempaan ammattiin kuin vanhempansa ja porvarit kouluttivat lapsensa virkamiehiksi.
Kyse ei ole henkilöhistoriasta, mutta Viipurissa asuineita tutkiville tarjonnee hyvää taustatietoa. Yksittäisiä ihmisiä ei ole häivytetty tekstistä kokonaan pois eli joku voi löytää henkilötietojakin. Gradu on kokonaisuudessaan ladattavissa ja luettavissa verkossa.

Ei kommentteja: