keskiviikko 13. elokuuta 2008

Puhtaaksikirjoitusta

Carneval-keksilaatikon (tai siis sen sisällön) voimilla sai eilen (!) puhtaaksikirjoitettua viime viikon (!) torpparimuistiinpanot. Siis ne josta sain vielä tolkkua.

Ilman sokeria olin sitä ennen kirjoittanut oikeaan tiedostoon muistiin Tuokko-laatikosta löytyneet viitteet kaksinkertaiseen esi-isääni Kalle Simonpoika Souppaaseen. Samassa Tuokko-laatikossa oli myös kortit, joiden viitteillä voi varmistaa Kokemäen Kyttälän kahden talon varhaisten sukupolvien isä-poika –suhteet. Valitettavasti ei vaan riittänyt kummankaan kohdalla SAY:n selvään aukkoon asti.

Muistiin olin kirjannut myös viitteen Kokemäen käräjiin 1689 (mm 18: 34, linkki SSHY:n jäsenille), jossa esiintyi Erich Penssell Haistilasta. Haistila kiinnostaa, mutta muistissa on myös tiedustelu Forumilla Erik Pentzelstiernasta. Vähän samanoloinen nimi, mutta SAY:n mukaan Pentzelstierna vaikutti Kakkulaisissa jo 1680, joten todennäköisesti ei ole sama henkilö kyseessä.

Kirjastosta on lainassa Anu Pylkkäsen kirja Puoli vuodetta, lukot ja avaimet. Nainen ja maalaistalous oikeuskäytännön valossa 1660-1710 (1990). Täytyy skarpata ja lukea kunnolla, kun yksi esimerkkialueistakin osuu Ala-Satakuntaan. Toistaiseksi olen vasta selannut ja löytänyt pari ripettä edellämainittuun Kalle Simonpoika Souppaaseen sekä monia mielenkiintoisen oloisia tuomiokirjapätkiä. Kyllä niissä vaan on sukulaisuussuhteita, vaikka itseäni ei ole onnistanut. Hain eilen SSHY:n jäsensivuille digitoiduista tuomiokirjoista yhden ongelmatilani& -isäntäni Tuokko-viitteet esille ja jutut olivat pelkkää sotilasasiaa.

Pylkkäsen esimerkki sisarosuuksien jakamisesta kiinnitti ensin huomioni kahdella samannimisellä sisarella (s. 175-176, Eurajoen syyskäräjät 1681) . Sukulaisuussuhteista puolestaan selviää:
Vanhemmat (molemmat kuolleet) Påfwel Eskilsson ja Malin Erickzdotter [Iso-Iivarin mukaan Panelian Tynin isäntäpari]
Lapsia:
  • Helga Påfwelsdotter, aviomies Sigfredh Mattsson Paneliasta [Iso-Iivarin mukaan Panelian Tynin isäntäpari]
  • Lisbetha Påfwelsdotter, aviomies Nils Sigfredsson ”ifrån Waimala by och Lappo sochn” [SAY:n pohjalta Vaimalan Karran isäntäpari näyttää sopivalta. Vaimala sittemmin Eurajokea?]
  • Margaretha (den äldre) Påfwelsdotter, aviomies Mårten Jacobsson Paneliasta [SAY:ssa Panelian Heinilä vahva kandidaatti. Iso-Iivarin luettelosta taitaa puuttua 2 sukupolvea välistä?]
  • Britha Påfwelsdotter, aviomies Thomas Nilsson
  • Margaretha (den yngre) Påfwelsdotter
  • Carin Påfwelsdotter, kuollut, elänyt naimisissa Lammaisten kylässä Ulvilassa, poika Bengt Johansson 3-vuotias. [SAY:n perusteella Lammaisten Keskipere on vahva kandidaatti. Isäntä Johan Bengtssonilla vaimo Kaisa vielä 1680, mutta Walborg seuraavana vuonna. ]

Ei kommentteja: