sunnuntai 15. kesäkuuta 2008

Yhdistyksen rikkaus voi olla haitaksi

New Yorkin sukututkimusyhdistys (New York Genealogical and Biographical Society) omistaa ylläolevan talon aivan suurkaupungin keskustassa. Siitä on varmasti ollut vuosien varrella paljon iloa, mutta (osaltaan?) aiheutti lopulta aika oudon käänteen.

Yhdistyksen hallitus toi nimittäin viimevuotiseen jäsenkokoukseen aloitteen irtisanoa kaikki jäsenet paitsi hallitus. Jäsenille lähetetyssä materiaalissa oli valtakirja (hallituksen esitysten puolesta? - oletettavasti), mutta ei tätä esitystä.

Kokouksen päätöksellä 5000 jäsentä erotettiin ja jäljelle jäi 15, hallitus. Talo räväytettiin myyntiin. Hintapyntö 33 miljoonaa dollaria. Vaikka Amerikan kiinteistömarkkinat ovat alamäessä, tuskin vaikuttanee suurkaupungin keskellä.

Jos kiinteistö menee kaupaksi, ei ole selvää kuka tai mikä saa rahat. Amerikkalaiseen tapaan asiasta mennään varmasti ottamaan selvää oikeussaliin.

(Edellä oleva perustuu Dick Eastmanin blogiposteihin 11.7.2007, 20.7.2007 ja 11.6.2008.
Talon kuva samasta blogista.)

Tulipa syy lukea Suomen yhdistyslaki kertaalleen läpi. Huh! "Yhdistyksen päätökseksi tulee, jollei säännöissä ole toisin määrätty, sääntöjen muuttamista, yhdistyksen purkamista tai yhdistyksen omaisuuden pääosan luovuttamista koskevassa asiassa se mielipide, jota on kannattanut vähintään kolme neljäsosaa äänestyksessä annetuista äänistä."

Sen sijaan yllätyksekseni laissa ei määrätä, että sääntöjen muuttamiseen tarvitaan kaksi kokousta. Enemmänkin maan (hyvä) tapa, joka on kirjaantunut useisiin sääntöihin? Muun muassa SSS:n. Joka ei omista taloa Helsingin keskustassa - valitettavasti.

Ei kommentteja: