tiistai 13. toukokuuta 2008

Länsi-suomalainen, totisesti?

Aamun Hesarin tiede-sivuilla oli artikkeli otsikolla Yksi kansa, kahdet geenit. Siinä oli erinomainen kartta, jossa oli piirretty Itä- ja Länsi-Suomen raja perustuen genetiikkaan, murteisiin, antropologiaan, folkloristiikkaan ja nuorakeraamisen (vasarakirves) kulttuurin levinneisyyteen. Murteita lukuunottamatta nämä kulkivat Pähkinäsaaren rauhan rajan suuntaisesti, mutta jo etelämpänä. Perinteisestihän tätä rajaa on käytetty kultturien rajana.

Kykyni laittaa Pohjanmaan paikkoja kartalle on rajallinen, mutta tulkintani mukaan suomalaiset juureni kuuluvat länsisuomalaiselle puolelle. Mikä artikkelin perusteella tarkoittaa, että olen enemmän skandinaavi kuin suomalais-ugrilainen? (Oikeasti: a) pitäisi tehdä omista geeneistä testi ja b) artikkelin väitteistä on todennäköisesti joku jossain eri mieltä)

Väitöskirjaansa valmisteleva kirjoittaja toteaa Suomen ensimmäisten asukkaiden tulleen jääkauden jälkeen Keski- ja Itä-Euroopasta. Geneettisesti tämä näkyy samantyyppisissä äitilinjoissa. Isälinjoista taas paljastuu kampakeraamisen kulttuurin aikaan tulleen suomalais-ugrilaiset uudisasukkaat.

Sittemmin Ruotsista ja Länsi-Baltiasta saapuneet asukkaat toivat Lounais-Suomeen ja rannikkoalueille nuorakeraamisen kulttuurin. Se ei yltänyt Itä-Suomeen ja samoin kävi myöhempien muutajien vaikutusten kanssa. Näin suomalais-ugrilaiset piirteet ovat säilyneet paremmin Itä-Suomessa, skandinaaviset ja eteläiset piirteet lännessä.

1 kommentti:

Juha kirjoitti...

Mielenkiintoisen lisän tähän asiaan tuo tutustuminen suomalaisten omiin, periytyviin, vaikeisiin sairauksiin. Niissä raja kulkee juuri tuota Pähkinäsaaren linjaa myöten.

Tästä aiheesta on olemassa erittäin perusteellinen kirja, jonka nimeä ja tekijää en saa nyt palautettua mieleeni.