perjantai 28. maaliskuuta 2008

Juusten yhteenveto

Tunnelmakuva Pietari Juustenin aikakaudelta (Muokattu Pentti Tillderin valokuvasta)


Aloitin 21.3. SukuForumilla Pietari Juustenin jälkipolvista nimenhuudon. Viikossa 2840 rekisteröityneestä käyttäjästä 30 ilmoittautui.

Sukututkimus on Suomessa nykyään niin yleistä, että Forumille rekisteröityneiden voi katsoa olevan satunnaisotos elossa olevista suomalaisista suhteessa Juusten jälkeläisyyteen. Luonnollisestikin forumilaiset tietävät kyseisestä yhteydestä todennäköisemmin kuin katugallupiin poimittu ryhmä. Mutta kaikki rekisteröityneet eivät ole: välttämättä käyneet forumilla viime viikon aikana / huomanneet ketjua / halunneet vastata / tienneet vastata. Eli jakolasku 30/2840 tuottaa varsin konservatiivisen arvion 1%.

Jälkipolviketjujen pituuksia en lähtenyt vastauksista laskemaan, joku totesi suurimman osan jäävän alle 16 polveen. Pietari Juustenin jälkipolvia esittelevän sivuston perusteella 5. sukupolvessa oli 21 henkilöä (kasvukertoimet sukupolvien välillä 1,75-3). Myöhemmin luulisi vauhdin kiihtyvän, kun väestökirjanpito ja elintaso kohenivat. Mutta seuraavien sukupolvien sisällä alkaa vaikuttaa myös kaukaisten sukulaisten väliset avioliitot, eli sanoisko juu vai ei.

Mielivaltaisella oletuksella, että jokaisessa perheessä on ollut 2,5 lasta, joilla on puolestaan 2,5 lasta jne. 5. sukupolven 21 henkilöä leviävät 15-16. sukupolvessa 200-500 tuhanteen henkilöön. Eli Juustenin jälkeläisiä lienee enemmän kuin edellä mainittu 1%.

Jokaisella 1500-luvun paikkeilta lähtevillä sukuselvityksella on taipumusta olla varsin mittava. Mutta, jos ne alkavat talonpojista kuten Vetelin Kainu ja Torppa, sukupolvet pysyvät samalla seudulla hyvin pitkään. Eli viimevuotisella Vetelin käynnillä suurin osa näkemistäni ihmisistä oli todennäköisesti minulle kaukaista sukua, kun taas esim. Lappeenrannassa Kainun ja Torpan jälkeläisiä on varmaankin suhteellisesti vähemmän.

Juustenin suku alkoi yhteiskunnan yläkerroksesta ja säätyläisjälkeläiset muuttivat reippaasti halki maan. Näin jälkeläisiäkin löytyy melko tasaisesti ainakin eteläisestä Suomesta. Ehkä joku kaunis päivä tiedämme enemmän.

Ei kommentteja: